pondělí 5. listopadu 2018

Halloween?! Snad dušičky ne?

Ahoj, tak jsem, vzhledem k datumu, narazil na další téma, které je, si myslím, potřeba probrat. Je to věc, která se nám do naší kultury posledních pár let tlačí čím dál tím víc. Je to Halloween. A dnes bych se rád zamyslel nad tím, proč Češi tenhle čistě americkej svátek ( ty ho beztak taky někde ukradli ) slaví rok od roku intezivněji.

Napadá mě asi jen to, že od konce války ( jasně pak dlouho ne, páč to rudej nedovolil ), vše co je amercký je fakt skvělý a super. Jasně neříkám, že vše z Ameriky je špatný nebo tak, ale zase si myslím, že bychom se měli držet svých tradic a zvyklostí a né přejímat něco ze západu jen proto, že to je ze západu.. A vypadá to, že to platí uplně všude, jelikož obézních děcek a nejen děcek v Čechách přibejvá. ale to jsem odbočil. Držme se alespoň těch svátků. Takže tedy Halloween. Sakra lidi to jste zapomněli co se slaví 2.11.? Zapomněli jste na naše dušičky? V principu oba tyhle svátky jsou o památce zesnulých. Ale "oslavy" se diametrálně liší. Podle mého názoru jsou dušičky, na rozdíl od Halloweenu, důstojným svátkem/dnem, kdy si máme vzpomenout na ty kteří tu s námi již bohužel nejsou a alepsoň jednou za rok zajít na hřbitov a vzít s sebou nějakej pěknej věnec, nebo takovéto chvojí v květináči. Zapálit svíčku a jen chvilku postát a vzpomenout. Kdežto Halloween je podle všeho o tom, že banda děcek trajdá po ulici a dům od domu vydírá lidi v něm ve stylu, že když jim nedaj sladký tak je čeká pomsta. Třeba je v Halloweenu něco víc, ale o to nevím. Každopádně pro mě tento svátek u nás absolutně postrádá smysl. Ať si ho slaví někde za velkou louží a nám ať to necpou. Ano přiznávám, že občas něco koupím jako dekoraci ale to jen tak pro pobavení, ale každopádně nevyřezávám dýně, ale vyrábim věnce a ony dekorativní květináče. A vy byste měli taky, protože jsme Češi a ne Amíci.

Toto poamerčťování nehrozí však jen tady. Už pár let se nám Ježíška snaží vystěhovat Santa. Tak to ale doufám, že nehrozí. Abychom za pár let neříkali dětem: ,,Dnes přiletí Santa na saních a v ponožce ti nechá dárky". Jestli tohle někdy nastane tak doufám, že za mého života to nebude. A jestli jo, tak na Díkůvzdání, jim už ale sejřim!!

Ne lidi vezměte si z toho to, že jsme pořád ještě Česká Republika a co víc, Česká země ( protože do tohodle politika nepatří ) a měli bychom slavit naše svátky a pěkně hezky po našem. Zahoďte dýně a chopte se věnců a chvojí! Važte si toho kde žijete. Místo nože na dýni dejte dětem do rukou svíce a mazejte na hřbitov vzpomenout na zesnulé.

Tak zdarec a někdy zase ahoj!
Vláďa
PS: nezapomeň kouknout na vladovinyfoto.blogspot.com! Tam házim všechny možný fotky z cest a tak. Odkaz na stránky je v levo pod reklamou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Buďme slušní :)